2016-12-13
Dagens Samhälle (en tidning som skriver om politik, ekonomi och samhällsaktuella ämnen) har gjort en artikelserie om personlig assistans och hur den ser ut i Sverige i dagsläget. Bland annat beskriver man hur fler och fler får avslag på sin ansökan om personlig assistans och hur Försäkringskassan vill lägga över mer ansvar på kommunerna. Peter Sjöquist, ekonom på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) , uttalar sig såhär: "Problemet är att de hjälpberättigade i praktiken ofta har lika stort behov som tidigare. Sänkningen som Försäkringskassan beslutat om kan baseras på att olika insatser, som sondmatning, i vissa fall inte längre räknas som ett grundläggande behov inom ramen för statlig assistans. Då riskerar i stället kommunernas kostnader att öka." Förutom att se på hur kommunernas ansvar ökat har man också tittat på hur privata assistansbolag får svårare att klara ekonomin då schablonbeloppet inte höjs i takt med lönerna till de anställda.
Kommunerna slår larm om assistansen
Assistansbolagen tappar i lönsamhet
2016-12-13
Under lördagen den 3e december demonstrerade personer på ett 20-tal platser runtom i landet. Slagorden löd "Assistens är frihet - rädda LSS" och syftade till att förbättra villkoren kring personlig assistans. Under den senaste året har vi hört både regering och Försäkringskassan tala om att begränsa assistansen och minska kostnaderna, vilket skapar en oro - inte minst hos den som är assistansberättigad. Demonstrationerna har blivit uppmärksammade i media och här finns lite vidare läsning:
Funktionshinderpolitik - Bred uppslutning för den personliga assistansen
SVT Dalarna - Demonstrerade mot skärpta regler
2016-11-16
Försäkringskassan har uppdaterat sin vägledning för bedömning av brukares rätt till assistansersättning. Det nytillkomna är att:
- Egenvård inte räknas som ett grundläggande behov
- Det femte grundläggande behovet bara beviljas vid psykisk sjukdom
- Brukaren själv måste begära att Försäkringskassan prövar om det föreligger särskilda skäl för att behålla assistansersättning vid sjukhusvistelse
I tillägg till detta har man tydligare definierat vad termen "goda levnadsvillkor" betyder. Man understryker att även funktionsnedsatta måste prioritera mellan sina behov.
Hela vägledningen finns här: Vägledning assistansersättning
Här finns en artikel om vägledningen, med intervju av Försäkringskassans verksamhetsutvecklare: Assistanskolls artikel
2016-11-14
Nu finns det nya kollektivavtalet på hemsidans personalsidor. Det gäller till 2017-06-30. Den enda ändringen som gjorts är lönehöjning på 2,2%, vilket gäller både timlön samt OB-ersättning. I övrigt råder samma villkor som tidigare avtal.
2016-09-06
Natten till den 31 augusti strandade förhandlingarna mellan Vårdföretagarna och Kommunal, Förhandlingarna avslutades tills vidare eftersom Kommunal sa nej till det senaste budet som arbetsgivarna lämnat. Den 1 september klockan 10 lämnade Kommunal ett varsel om stridsåtgärder mot arbetsgivarna som anordnar personlig assistans. Varslet innebär ett förbud för arbetsgivare att nyanställa personliga assistenter samt att hyra in sådana. Varslet träder i kraft den 13 september.
För D&Ks brukare/kunder och anställda kommer det inte märkas någon större skillnad. Företagets assistans kommer att fortsätta som vanligt. Ingen brukare kommer att drabbas. Inte heller kommer någon assistent att tvingas strejka. Bemanningen kommer vi lösa genom att omplanera pass med befintliga assistenter och/eller genom övertidsarbete, om detta skulle visa sig behövas. De flesta kommer inte alls märka av blockaden. Just nu har Kommunal utsett två medlare som ska försöka få parterna att samarbeta igen och återuppta förhandlingarna om det nya kollektivavtalet. Vi kommer att hålla er uppdaterade om läget.
För dig som vill läsa mer har sajten Assistanskoll gjort en artikel som speglar båda sidor av konflikten: Kommunal utlyser blockad
2016-08-18
Förutom det välkända "Sommar i P1" har även ett annat program sänts under sommaren: "Funk i P1". Varje tisdag, i åtta avsnitt, har välfärdssamhället skildrats ur funkisperspektiv. Iki Gonzalez Magnusson och Jonas Franksson undersöker allt från tillgängligheten i den lokala matbutiken till ingångarna på arbetsmarknaden. I det senaste programmet, som sändes i tisdags, tog de upp osäkerheten inom personlig assistans. Får jag de timmar jag har rätt till? Vad händer om jag byter kommun? osv.
Alla program kan du lyssna på här: Funk i P1
Här är en kort presentation av programmet och personerna som skapat det: Funk i P1 - en ny normkritisk serie om funktionsvariation
2016-08-09
Nu är vi på kontoret redo att sätta tänderna i höstens uppgifter! Vi har bland annat planerat utbildningar och samkväm. Närmast är After Work för personalen i Västerås den 2/9 och fredagen efter följer utbildning och kick-off för kunder. I oktober kör vi grundutbildning för assistenter "Etik och Moral inom assistansyrket" och i oktober och november är det utbildning inom området förvärvad hjärnskada via Landstinget Västmanland. Vad vi ska lära oss mycket!
2016-06-27
Avtalsrörelsens förhandlingar tar paus över sommaren. Vårdföretagarna har skickat ut denna info:
"Hej, Vårdföretagarna och Kommunal har under ett par månader förhandlat om ett nytt avtal för Personlig Assistans. Förhandlingsdelegationens mål har varit att träffa ett avtal som mildrar konsekvenserna av flera politiska beslut som allvarligt försämrat branschens förutsättningar. De politiska besluten avser höjd arbetsgivaravgift för unga, att assistansersättningen bara räknas upp med 1,4 % och att Försäkringskassan avser att betala ersättningen i efterskott från 1 oktober. Parterna har haft konstruktiva diskussioner, men har ännu inte kunnat hitta en överenskommelse. Parterna har konstaterat att vi behöver mer tid för att fortsätta undersöka möjligheterna att nå en överenskommelse. Vi har därför kommit överens om att skjuta de fortsatta förhandlingarna till efter sommaren. Det betyder att det nuvarande avtalet fortsätter att gälla även efter den 30 juni. Mer information kommer således i augusti."
2016-06-13
Det har pratats mycket om personlig assistans och dess kostnader. Från flera håll, bland annat från finansministern och socialministern, har det framhållits att assistansen är för dyr. Nu har det kommit en utredning som ska vara klar år 2018. Den förväntas innehålla många delar, bland annat vad begreppen "leva som andra" och "goda levnadsvillkor" betyder. Det ska också utredas hur ansvaret ska fördelas mellan stat och kommun och om hur kostnadsutvecklingen påverkats av privata utförare. Även om man framhåller att assistansen ska vara av god kvalitet så går det inte att bortse från att budskapet är att regeringen vill skära i kostnaderna för assistansen.
Här är direktiven för LSS-utredningen: Översyn av insater enligt LSS och assistansersättningen
Många är upprörda över regeringens direktiv. En av dem är Bengt Westerberg som var med och drev igenom hela assistansreformen på 90-talet. Han har skrivit en debattartikel i DN som du kan läsa här: Stoppa smygavvecklingen av personlig assistans
Flera föreningar och förbund har också uttalat sig angående utredningen. Några axplock:
Föräldrakraft: Hon ska utreda hela LSS - här är de tuffaste frågorna
Akademikerförbundet: Minskade kostnader - LSS-utredningens röda tråd
Assistanskoll intervjuar Hanna Kauppi, KFO: Hårdare ton än väntat i den nya LSS-utredningen
Utredningen har också uppmärksammats i SVTs Agenda, där Bengt Westerberg debatterade mot socialministern Åsa Regnér.
Agenda 2016-06-05. (Debatten om LSS är halvvägs in i programmet)
2016-06-03
Det kollektivavtal som D&K har - Vårdföretagarna Bransch G - löper ut 30e juni. Nu är parterna, Vårdföretagarna (arbetsgivare) och Kommunal (arbetstagare/fackförbund) inne i förhandlingar. Kommunal vill se förbättrade arbetsvillkor och stora löneförhöjningar medan Vårdföretagarna är oroliga över att arbetsgivarna inte kommer klara de ökade kostnaderna. Kommentarer från båda sidor:
Vårdföretagarna: Lös först de akuta hoten mot utförarna
Kommunal: Nu förhandlar vi för personliga assistenter
För D&K är det viktigt att vi är knutna till ett kollektivavtal. Det ger den anställda trygghet liksom vi som arbetsgivare har tydliga riktlinjer och regler att hålla oss till. Vi väntar med spänning på det nya avtalet.
2016-04-15
Linnea var i onsdags på utbildningsdag i Stockholm. I höst kommer Socialstyrelsen ut med nya riktlinjer gällande genomförandeplaner inom omsorgssektorn. De vill ställa högre krav på dokumentation - speciellt inom äldreomsorg och funktionshindersområdet. Man kommer från och med i höst utgå från en internationell modell som kallas ICF. Det handlar om att ta in både biologiska, psykologiska och sociala faktorer i dokumentationen. I stora drag fokuserar de nya riktlinjerna både på saker man kan göra själv och saker man behöver hjälp med.
Om du vill läsa mer om ICF finns det här: Socialstyrelsen - ICF
2016-03-28
Utbildningsradion (UR) och SVT har gjort en novellfilm som lyfter fram hur personer med funtionsnedsättning blir bemötta. På ett humoristiskt sätt försöker producenten Helene Näslund lyfta fram hur man ibland ser på människor med normbrytande funktionalitet.
Hon säger: "En del personer kan uppleva att de blir förminskade och ignorerade, men även glorifierade på grund av sin normativa funktionsskillnad. I den här filmen utmanar vi folks fördomar och visar det absurda i bemötandet många får, genom att vända på vad som är det normala" .
Här är en teaser: En sällsynt vanlig dag - teaser
Här är hela filmen: En sällsynt vanlig dag
2016-03-17
För oss på D&K är det viktigt med fortbildning. Det är en förutsättning för att hålla hög kvalitet på assistansen.
Har du några bra idéer? Vad skulle vara värdefullt för dig att kunna mer om? Tipsa oss gärna! E-posta till: linnea@designochkonsult.se .
Söndagen den 3e april kör vi utbildningen "Att jobba som personlig assistent - etik och moral inom yrket" i Västerås.
2016-02-26
Linnea har startat handledning tillsammans med beteendevetaren Karin. Vi ser handledning som en del i kompetensutvecklingen för våra assistenter. Det syftar till att varje personalgrupp får tillfälle att lyfta saker som rör yrket, till exempel situationer som uppstår på jobbet eller hur man samarbetar med sina kollegor i arbetsgruppen. Handledningstillfällena fortsätter under våren.
2016-02-10
Ankie har idag varit på informationsmöte hos Försäkringskassan angående reformen efterskottsbetalning. Från och med oktober 2016 kommer försäkringskassan att betala ut assistansersättningen i efterskott. Det innebär att anordnare måste ha en buffert för att klara kostnadstappet vid övergången. Det innebär också att assistenter och brukare/kunder måste vara snabbare i rapporteringen av timmar för att man ska kunna betala ut löner i tid. D&K kommer ut till kunder och anställda och informerar om detta i god tid innan reformen träder i kraft. Här finns mer info från Försäkringskassan: Frågor och svar - efterskottsbetalning
2016-01-28
Västmanlands Läns Tidning har intervjuat Ankie & Linnea angående Försäkringskassans övergång till efterskottsbetalning och hur det påverkar branschen personlig assistans.
Hela artikeln finns här: VLT - "Tuffare tider väntar för assistansföretag"
2016-01-25
Vi har flera gånger hört i media att politiker oroar sig för de skenande assistanskostaderna. Regeringen beställde en utredning av Försäkringskassan som skulle undersöka på vilket sätt assistanskostnaderna har ökat och vad som orsakat detta. Nu har Försäkringskassan gjort en analys och skrivit en rapport. Rapporten handlar om perioden 1994-2014 - från att LSS infördes fram tills idag. I rapporten skrivs bland annat: "Sedan assistansersättningen infördes 1994 har både antalet assistansmottagare och genomsnittligt antal timmar ökat. Det totala antalet timmar med assistansersättning har femdubblats över en 20-årsperiod." Detta tror man beror på framförallt fyra faktorer:
- Införandet av "Det femte grundläggande behovet" (aktiv tillsyn)
- Borttagning av övre åldersgräns (förr kunde man inte få assistansersättning efter 65 års ålder)
- Befolkningsökning i Sverige
- Allt fler människor ansöker om assistansersättning
Här finns den fulla rapporten: Sammanfattning - assistansersättningens utveckling
Här är en lättare variant (med frågor och svar): Frågor och svar - assistansersättningens utveckling
2016-01-o3
Svenskt Näringsliv har intervjuat D&K med anledning av att vi blivit utvalda som ett av Sveriges Superföretag.
Resultatet blev en artikel som du kan läsa här:
Superföretaget som skräddarsyr assistans
2015-12-21
Assistanskoll har gjort en intervju med Magnus Tideman, professor i handikappvetenskap. Han menar att Sverige en gång i tiden varit bäst när det gäller funktionshinderpolitiken och tillgänglighet, men numer har blivit omsprungen av flera andra länder. I artikeln visar han sin bild av LSS och hur lagen fungerar i Sverige idag.
Artikel - "Svenska självgodheten ett stort problem"
2015-12-01
Varje år utser Veckans Affärer och Bisnode "Årets Superföretag". Vi har detta år vunnit första pris i kategorin "Hälsa och Utbildning".
Vi är alltså det företag i Västmanland som lyckats bäst då det gäller att ha en stabil ekonomi och att skapa nya jobb. För att bli nominerad krävs att företaget har långsiktiga mål och använder sina resurser på ett klokt sätt..
Här kan du läsa mer om detta:
2015-11-20
Det har nyligen kommit en dom från förvaltningsrätten där man fastslår att andningshjälp inte är skäl för att få assistans om personen inte har ett psykiskt funktionshinder.. Detta kommer troligtvis att ändra Försäkringskassans praxis, dvs. hur handläggarna gör när de beviljar assistans. Försäkringskassan har ännu inte kommenterat domen eller publicerat något pressmeddelande kring detta.
Uppdaterat 2015-12-18
Här är Försäkringskassans ställningstagande: Dnr 58935-2015
2015-11-06
Linnea och Ankie har varit på Vårdföretagarnas årliga rikskonferens. Där träffas flera av Sveriges assistansföretag och konfererar kring branschen personlig assistans. I år fick vi bland annat höra tidigare socialminister Bengt Westerberg prata om visionen för personlig assistans och hur man införde LSS på nittiotalet.